Tapen

Wat is een tapebandage en wat is een brace?

Tape‘ is Engels voor plakband. In dit geval gaat het om een zwachtel met aan één zijde een plaklaag. Door de tape goed aan de voet, enkel en onderbeen te plakken krijgt de enkel extra steun. Het voorkomt dat uw enkel opnieuw naar binnen klapt. De tape wordt pas aangebracht als de enkel niet meer gezwollen is. Meestal is dit na een week.

De ‘brace‘ is een enkelsteun die met klittenband of riempjes wordt bevestigd. Er bestaan elastische braces (non-rigide braces) en wat strakkeren (semi-rigide) braces of veter-braces. Een brace geeft veel stevigheid en een belangrijk voordeel is dat u de brace even af kun doen als u gaat douchenar weinig steun. Een tapebandage of brace kan helpen opnieuw zwikken te voorkomen en zo het herstel van uw enkelband ondersteunen.

 

Wat kunt u doen als u een tapebandage of brace om (bijvoorbeeld) de enkel heeft?

  • Met de tapebandage of enkelbrace kunt u snel weer gaan lopen.
  • Beweeg regelmatig uw voet heen en weer, ook als u zit of ligt. U voorkomt zo dat het enkelgewricht stijf wordt.
  • Ook al geeft de tapebandage of brace meer stevigheid, het blijft belangrijk om opnieuw zwikken te voorkomen. Let erop dat u bij het lopen uw voet steeds recht naar voren plaatst.
  • Loop elke dag een stuk verder en probeer daarbij steeds grotere passen te maken. Stop als staan of lopen te veel pijn doet en probeer het de volgende dag opnieuw.
  • Ook fietsen is een goede manier om uw enkel te oefenen.
  • Zorg dat de bandage niet nat wordt, want dat irriteert de huid. Bij douchen en zweten kan dit een probleem zijn. Wordt het tape te vochtig, laat het dan eventueel opnieuw aanleggen of ga over op een brace.

 

Hoe gaat het verder na een tapebandage of enkelbrace?

U zult merken dat u snel meer met de enkel kunt gaan doen. Na twee weken wordt de tapebandage verwijderd. We bekijken dan hoe het lopen gaat. De ernst van de verstuiking bepaalt of er een nieuwe tapebandage wordt aangelegd.De behandeling met tapebandage duurt maximaal zes weken.

U kunt na twee weken tapebandage eventueel overgaan op een enkelbrace. Bespreek dit met uw huisarts of fysiotherapeut.

Als rustig aan lopen en fietsen weer gaat, kunt u geleidelijk (na vier tot zes weken) eventuele sporttraining hervatten. Begin met fiets-, zwem- of hardlooptraining. Dit laatste op een vlakke ondergrond.

Als de enkel bijna is genezen kan het tijdens of na een inspanning nog wel wat pijn doen of iets opzwellen. Toch hoeft u de enkel daarom niet te ontzien.

Is de kans op zwikken groot, zoals bij veldsport op onregelmatig terrein of zaalsport waarbij u snel op uw voeten draait, dan kunt u alleen tijdens het sporten tijdelijk tapestrookjes aanleggen of een enkelbrace gebruiken.

Hervat eventuele wedstrijden pas als de normale trainingen goed gaan.

 

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een tapetechniek, waarbij flexibele/elastische tape op de huid wordt geplakt om spieren, banden of gewrichten te ondersteunen, te ontlasten of juist te stimuleren. Deze elastische tape is anti-allergisch en ventileert goed. De techniek wordt veel toegepast in de sport, zie de gekleurde tape bij voetballers, hockeyspelers en atletiekbeoefenaars.

  • Voor wie en wanneer
  • Doel
  • Uitvoering
Er zijn veel klachten aan het bewegingsapparaat waarbij medical tape het herstel kan ondersteunen. Voorbeelden zijn spierspanning (hypertonie), lichte spierzwakte, sportblessures, pijnklachten en overbelaste of instabiele gewrichten. Ook bij lymfeklachten, menstruatiepijn of hoofdpijnklachten kan een specifiek aangelegde tape helpen.
Medical taping is afhankelijk van het doel waarvoor de tape wordt ingezet. Dat kan zijn het stabiliseren van een gewricht of het ondersteunen van een spier, zodat normaal bewegen en oefenen weer mogelijk is. Ook kun je denken aan het bevorderen van de afvoer van lymfevocht of bevorderen van het herstel van littekenweefsel of van een blauwe plek. De elastische tape ondersteunt de spierfunctie, maar beperkt niet de beweging.
De tape kan meteen volledig worden aangelegd, behalve als je weleens een allergische reactie hebt gehad. In dat geval leggen we voor de zekerheid eerst een proefstukje aan. Belangrijk is dat het te tapen lichaamsdeel van tevoren geschoren is en niet ingesmeerd, zodat de tape goed blijft zitten en minder pijnlijk te verwijderen is. De tape blijft maximaal vijf dagen zitten. Indien wenselijk kan na twee dagen zonder tape opnieuw getaped worden. De tape is watervast, zodat douchen en zwemmen geen probleem is.

 

Tarieven

Medical Taping

De prijs voor Medical Taping is afhankelijk van de duur van de behandeling en de bijkomende materiaalkosten.
De resultaten met het Medical Taping Concept zijn fantastisch en ongeëvenaard.

Prijzen variëren van 20 tot maximaal 65 euro.

Traditioneel tapen (mobiliserende sporttape)

Traditioneel tapen kan toegepast worden als een blessure bijna genezen is en de sporter zijn sport wil beoefenen (in samenspraak met de fysiotherapeut).? Als de blessure genezen is en deze plek nog niet volledig belast dient te worden, kan er ook een tape aangelegd worden. Van Beek Sport adviseert echter om gebruik te maken van het tapen volgens het Medical Taping Concept omdat de blessure en klacht sneller hersteld. Als de cllient echter volgens de traditionele manier getapet wil worden dan is dit altijd mogelijk.

Vinger, duim: € 17,50
Pols, bovenarm, onderarm, elleboog, Knie en bovenbeen, kuit, enkel: € 20,00

Als u vragen heeft over tapen, kunt u altijd bellen voor informatie met 0655754988 of stuur een email naar: info@vanbeeksport.nl